Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 6. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Zakaj Bog dopušča vojne in potrese?

Aleks Birsa Jogan

Siniša Kanižaj | Družina

Aleteia Slovenija - objavljeno 24/04/24

Če pravimo, da je Bog neskončno ljubezniv in dober, zakaj torej dopušča, da se dogaja toliko slabega?

Študentu Aleksu Birsi Joganu, ki pod okriljem Družine ustvarja video projekt Težka vprašanja o Bogu, se je že večkrat zgodilo, da je kdo od sošolcev zamahnil z roko in rekel: Če bi Bog obstajal, ne bi bilo ne vojn, ne potresov, ne tragičnih prometnih nesreč.

“In jaz sem obstal, ker nisem imel nobenega pametnega odgovora. Pravzaprav je res nelogično. Če pravimo, da je Bog neskončno ljubezniv in dober, zakaj torej dopušča, da se dogaja toliko slabega? Imaš tudi ti kakšno težko vprašanje o Bogu?”

Odgovor se skriva v dveh stvareh

Odgovor na vprašanje, zakaj dopušča, da se dogaja nekaj tako slabega, se skriva v svobodni volji in pojavu zla. Kaj sploh je svobodna volja?

Verjamemo, da je Bog človeku dal svobodno voljo. To pomeni, da ima človek vedno možnost, da se sam odloči, ko bo naredil neko stvar.

Dobro ali slabo

Človek lahko potem izbira med tem, ali bo naredil nekaj dobrega – to, kar si je zamislil Bog, v skladu z Božjimi zapovedmi, ali pa naredi po svoje. Aleks je izpostavil primer:

Mama in otrok hodita po spolzkem pločniku. Mama otroka opozarja, naj ne teče. Ker ga ne drži na vrvici, pa se lahko sam odloči, ali bo previdno hodil ali tekel. Otrok se odloči, da bo stekel. Pade. To je njegova svobodna odločitev.

Mama je z nasvetom otroku hotela samo dobro, a hkrati mu je pustila svobodo in s tem tvegala, da se otrok odloči narobe.

Iz kod pa izvira zlo?

“Verjamemo, da svobodne volje nimamo samo ljudje, ampak tudi angeli. Eden izmed njih se je že na začetku sveta Bogu uprl, češ, da bo delal po svoje. Temu angelu pravimo hudič.”

V svoj upor je privabil še druge angele – hudobne duhove. Oni povzročajo slabo.

Kakor se tako dobro kot slabo pojavlja v človeku, so te sile slabega vpete tudi v vse stvari na zemlji. Birsa je med drugim poudaril, da svet ni popoln. Izključno dobra so samo nebesa.

Kaj smo se iz tega naučili?

V slabem lahko spoznamo, da je življenje na zemlji nepopolno. Posledično pa se v nas prebudi želja po prijateljstvu z Bogom, ki je dober. Poleg tega lahko Bog iz hudih dogodkov potegne marsikaj dobrega.

Kot primer vzemimo lanske poplave. V ljudeh so prebudile veliko dobrote in solidarnosti. Po vsem tem lažje razumemo, da Bog ni zloben, ampak nam hoče le dobro.

Tags:
mladi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.